Borraggregat med ny fjärrdisplay

Borraggregat med ny fjärrdisplay

25 februari 2016

Andreas Gundersen är borriggsoperatör hos norska Vestfold Fjellboring AS, och en tekniknörd som älskar att flyga drönare på fritiden. Därför var det glädjande för Andreas att se den senaste tekniken när hans arbetsgivare, Vestfold Fjellboring AS, köpte sitt första kompakta Dino DC400Ri borraggregat.

Maskinen användes för markarbeten i berg i ett byggprojekt nära en fjord i södra Norge. Under hösten anlände ett specialtillbehör för Dino, en fjärrdisplay och app för att underlätta arbetet med fjärrkontroll.

Efter att ha arbetat bara några timmar med Dino och fjärrdisplayen kunde Gundersen, en erfaren operatör, intuitivt komma på nya sätt att utföra många nödvändiga arbetsuppgifter.

Han insåg att mycket kunde göras parallellt. Det handlade till exempel om uppmärkning av nästa borrhål, planering och slipning av borrstål allt medan Dino borrade. Detta gjordes samtidigt som Gundersen förflyttade sig och med hjälp av fjärrdisplayen kunde övervaka borraggregatets arbete.

Dessa fördelar har resulterat i förbättrad produktivitet samtidigt som säkerheten ökat. Det jobb där denna vinnande kombination fick visa upp sig handlade om markarbeten för byggprojektet Brunstad 2020 med bostäder och kommersiella lokaler.

Fördelarna handlar inte enbart om den totala produktiviteten utan även om att driftsäkerheten förbättras avsevärt. Kombinationen av Dino och fjärrdisplayen ökar säkerheten i byggverksamheten inte bara genom att operatören kan stå längre bort.

– Avståndet hjälper operatören att undvika damm och stenplitter under borrningen och ger också en bättre överblick av byggplatsen och dess omgivningar, säger Andreas Gundersen.

© Tidningen INSIKT 2016.

Visa alla nyheter