Caterpillar presenterar Cat 336 – nästa grävmaskin i nya maskingenerationen

Starka och robusta 36-tonnaren Cat 336 är nästa grävmaskinsmodell som presenteras i Caterpillars nya generation.

Caterpillar presenterar Cat 336 – nästa grävmaskin i nya maskingenerationen

15 juni 2018

Vid Svenska Maskinmässan på Solvalla för några veckor sedan premiärvisades de första grävmaskinerna Cat 320 och Cat 323 ur Caterpillars nya maskingeneration. Redan nu lanseras nästa modell. Det är 36-tonsmaskinen Cat 336 som levereras i höst.

– Hela den nya generationen har tagits emot med ett enormt stort intresse. Det märkte vi inte minst under Maskinmässan. Därför känns det extra roligt att kunna presentera nya Cat 336, berättar Fredrik Forsman, produktchef för stora grävmaskiner vid Pon Equipment.

– Med Cat 336 sätter vi en helt ny standard för 36-tons grävmaskiner på marknaden med all funktionalitet som ingår. Till exempel vågsystemet CPM, Cat Grade Control med Assist som automatiserar rörelser och säkerhetslösningen E-fence, berättar Fredrik.

– Till det kan även läggas att grävmaskinen är utrustad med en miljövänlig steg V-motor.

Schakter och krossar

Cat 336 är en urstark grävmaskin i en populär storleksklass. Dagens Cat 336 har sedan den första modellen lanserades för ett par decennier sen blivit en trotjänare som främst används vid stora schaktarbeten, i bergtäkter och krossar.

Maskinen är lika välutrustad som de andra modellerna i den nya generationen. Förutom alla maskinstyrningsfunktioner innebär det till exempel 360-graders birdview-kamera, premiumhytt med 10-tums touch-skärm, värme och kyla i stolen, programmerbara elstyrda spakar, välplacerade reglage, lätt åtkomst på marknivå utanför maskinen för dagligt underhåll med mera.

Exempel på en bättre arbetsdag

Fredrik Forsman lyfter fram några särskilt användbara funktioner som förenklar vardagen för föraren vid de mest vanligt förekommande arbetsuppgifterna som utförs med en Cat 336 vid krossar och schakter.

– Det integrerade vågsystemet CPM ger föraren i realtid full kontroll på materialet, hur mycket som lastas och vad det väger. Tack vare Swing assist kan föraren ställa in exakt var maskinen ska stanna, vilket förenklar återkommande och upprepade moment som när en kross ska matas eller när man lastar en dumper, berättar Fredrik.

– Med Boom assist får grävmaskinen en ökad stabilitet eftersom maskinen förhindras att resa sig längst fram. Och med Cat Grade Control går det att göra helt plana bottnar utan efterjusteringar vilket är mycket praktiskt vid krossar när man gräver bort allt material, förklarar han.

Funktionerna innebär för föraren att jobbet blir enklare, smidigare och går snabbare. Maskinen sparar bränsle och arbetar mer skonsamt.

– Dessutom går allt produktionsdata att följa både i maskinen och via systemet Vision Link.

Ändrar synen bland tillverkarna

Den nya grävmaskinsgenerationen är den största nyheten inom området på 25 år sedan 3-serien lanserades. Plattformen är resultatet av ett gediget utvecklingsarbete där spetsteknik och användarvänlighet har varit lika mycket i fokus.

– Caterpillar är den enda tillverkaren som kan erbjuda den här teknologin och jag tror att kommer påverka försäljningen och de andra leverantörernas syn på vilken teknik som ska finnas i en grävmaskin, menar Fredrik.

Nya generationen ger totalt sett upp till 45 procent högre effektivitet, 25 procent lägre bränsleförbrukning (15 procent för Cat 336) och 15 procent lägre underhållskostnader jämfört med tidigare.

Kan beställas redan nu

Cat 336 går att beställa från och med nu och de första leveranserna beräknas ske under hösten och innan årets slut.

– Vid Svenska Maskinmässan fick jag flera förfrågningar om när större modeller än 320 och 323 kommer. Därför är jag extra glad över att vi kan berätta att nya Cat 336 är här, säger Fredrik Forsman.

Visa alla nyheter