Dachser levererar med ellastbilar

Dachser levererar med ellastbilar

04 januari 2018

Dachser är första kund att använda Daimlers helt elektriska lätta nyttofordon FUSO eCanter. Från våren 2018 kommer logistikleverantören att använda två sådana lastbilar i stadskärnor – en i Berlin, den andra i Stuttgart.

Vid ett europeiskt medieevenemang i Berlin sade Stefan Hohm, Corporate Director för Corporate Solutions, Research & Development hos Dachser: ”De här lastbilarna är en del av vårt stadsdistributionsprojekt och utökar vårt innovativa och hållbara koncept för leveranser i stadskärnor.” I det här projektet kombinerar Dachser beprövade logistikmodeller med nya idéer, vilket ger en grund för att utveckla robusta och hållbara affärsmodeller för den sista transportsträckan.

Beroende på kravprofilen i den aktuella staden kan den lokala filialen införa anpassade lösningar som väljs utifrån en verktygslåda. Och en del i detta handlar om att hitta rätt kombination av fordon för leveranser i stadskärnor. ”Vi satsade på FUSO eCanter, eftersom det är den första helt elektriska lastbilen som går in i fullskalig produktion och kommer därmed att driva på utvecklingen för hela denna klass av kommersiella fordon”, säger Hohm.

Leveranser i stadskärnor

I Berlin och Stuttgart kommer de två FUSO eCanter-bilarna att ingå i den samlastningsverksamhet som utförs av Dachser. Deras jobb blir att leverera lastpallar med färdigt gods, antingen till mikronav eller direkt till kunderna. De samlar också upp gods och transporterar det till Dachsers filialer i Schönefeld och Kornwestheim. ”De här ellastbilarna är perfekta för stadskärnor och det är där de oftast kommer att användas”, säger Hohm.

Beroende på utformning och syfte erbjuder den helt elektriska lätta lastbilen en räckvidd på cirka 100 kilometer och en lastkapacitet på upp till 3,5 ton. Bilens eldrivlina består av sex litiumjonbatterier med hög spänning, vart och ett på 420 V och 13,8 kWh.

Visa alla nyheter