Grönt ljus för HVO i Volvos maskiner

Grönt ljus för HVO i Volvos maskiner

24 februari 2016

Efter år av efterfrågan är nu HVO-bränslet godkänt och tillåtet att använda i Volvo CE:s maskiner. – Allt fler företag arbetar med att miljöprofilera sig så det här är verkligen efterlängtat, förklarar Mikael Nordell, produktspecialist hos Swecon.

HVO-bränsle är förnyelsebar diesel som är framtagen för att kunna ersätta eller blandas i vanlig diesel. Bränslet framställs i en industriell process av vegetabiliska och animaliska fetter, som till exempel rapsolja eller slakteriavfall. Och det fungerar precis som vanlig diesel men minskar de fossila koldioxidutsläppen med upp till 90 procent, beroende på vilken råvara som har använts.

HVO uppfyller den amerikanska bränslestandarden ASTM D975 och sånär som på densiteten faller det även inom ramen för den europeiska standarden EN590. HVO blir därmed ett väl fungerande alternativ till RME, rapsmetylester, som är ett biobaserat förnybart bränsle.

– Vid användning av RME behöver motorn anpassas för att det ska fungera, till exempel kan man behöva göra dubbla oljebyten. För kunder med moderna maskiner har det här blivit ett problem men med HVO är det inte alls krångligt. Du behöver bara tanka, inget annat, förklarar Mikael Nordell.

HVO-bränslet distribueras via befintliga dieseldepåer, med samma typ av tankar och munstycken. HVO har även god köldtålighet och drabbas heller inte av biologisk tillväxt i bränslet vid längre lagringstider. Det är dessutom fritt att blanda vanlig diesel med HVO.

Efterfrågan på HVO är och har varit stor. Att det nu har getts klartecken för det betyder mycket, bland annat för alla de kommuner som arbetar med att minska sina koldioxidutsläpp.

© Tidningen INSIKT 2016.

Visa alla nyheter