Hammerglass AB får rekordorder till Caterpillar

CAT med sprängtestad RABS ram från Hammerglass

Hammerglass AB får rekordorder till Caterpillar

24 januari 2017

Ett av Nordens största bygg- och uthyrningsföretag - norska Hæhre AS, med en maskinpark på över 800 entreprenadmaskiner - har beställt explosionssäkra Hammerglass-lösningar för eftermontage på 41 av sina Caterpillar-grävare. Ordern kommer från Caterpillars norska återförsäljare PON, och är den största enskilda ordern hittills för Hammerglass Automotive.

- För vår del innebär ordern framför allt ett stort genombrott på den norska marknaden, säger Hammerglass VD Bengt Nilsson. Varje stålram har ett slutkundspris på ca 45 000 kronor, så ordern bidrar ju även till en trevlig omsättning i Q1. Vi har jobbat hårt och länge för att nå ut till användarsidan i Norge och nu verkar det som att det lossnar. I december kom en order på 14 grävmaskinsramar till ett stenbrottsföretag och ytterligare ett antal större norska entreprenadföretag har aviserat att de kommer att säkra upp sina maskiner.


Lag i Sverige
Redan 2010 kom svenska Arbetsmiljöverket med en lag som kräver att den som arbetar där det finns risk för odetonerade explosiver eller för att stora stenar kan träffa maskinen, skall ha tillräckligt förarskydd. Då det saknats funktionella skydd på marknaden har Hammerglass AB varit pionjärer i utvecklingsarbetet, både genom att aktivt bidraga till att skapa nya säkerhetsstandarder och att genom omfattande testarbete ta fram hållbara lösningar.

-Vi har satsat över 15 miljoner kronor i produktutveckling inom grävmaskiner och hjullastare, berättar Bengt Nilsson. Om man vid ett sprängningsarbete drar av t ex 50 laddningar på samma gång, är det inte ovanligt att några av dem inte går av utan finns kvar i stenmassorna som odetonerade explosiver. Erfarna förare lär sig känna igen dessa s k "dolor", men vill det sig illa är det upp till 3 kg TNT som detonerar på 3 meters avstånd från hytten. Just sådana olyckor kostade två liv i Norge under 2016, varför norska Arbeidstilsynet nu börjat ta tag i frågorna. Precis som i Sverige finns nu ett krav på norska myndigheter att ta fram strängare lagstiftning för att tvinga företagen att skapa tryggare arbetsmiljö för sina förare.

Lösningen
Hammerglass sprängningstestade lösningar utgörs av en kraftig stålram som bultas fast i förarhytten - en s k RABS ram. I RABS-ramen sitter en 12 mm Hammerglass-ruta som tar emot tryckvåg och stora stenar om det skulle explodera. För att skydda den kraftiga rutan mot ständiga stenskott från stenknackning med hydraulhammare, sitter en offerruta i 4 mm Hammerglass monterad framför denna. Denna lösning har blivit mer eller mindre standard vid tuffare arbeten i Sverige och är nu på väg att få samma status i Norge. Systemet har även testats i den s k FOPS-klassen och ersätter därför gallret som många maskiner utrustas med. Bilder och filmer från testerna finns på Hammerglass hemsida.

För mer information och fler bilder, kontakta

Bengt Nilsson, 0733-540029, bengt.nilsson@hammerglass.se

Visa alla nyheter