Herman Borring vann Yrkes-SM för unga Yrkesförare

Herman Borring tar emot pris som bästa unga Yrkesförare på Yrkes-SM i Uppsala  

Herman Borring vann Yrkes-SM för unga Yrkesförare

04 maj 2018

Herman Borring från Skänninge i Östergötland stod högst upp på prispallen när Yrkes-SM för unga Yrkesförare 2018 idag avgjordes i Uppsala. I tre dagar har tio unga lastbilsförare tävlat om vem som är Sveriges bästa unga Yrkesförare. De tävlande har kvalificerat sig för Yrkes-SM genom topprestationer vid kvaltävlingarna som arrangerats av TYA under hösten 2016 och våren 2017. De tio killarna som kvalificerade sig till årets Yrkes-SM är från Tomelilla i söder till Moskosel i norr.

 

Väl på plats i Uppsala och Yrkes-SM, blev till slut Hermans noggrannhet och fordonskännedom så framgångsrikt att han numera stolt kan presentera sig som Sveriges bästa unga Yrkesförare 2018. På andra plats kom Henrik Johansen från Strömstad och bronset knep Filip Eriksson från Tomelilla.

Läst på om lastsäkringen

Det var jämna tävlingar och små marginaler men till sist stod Herman Borring överst på prispallen - precis som den där eftermiddagen i höstas efter kvaltävlingen i Norrköping

Hur har du förberett dig sen du vann kvaltävlingen i höstas?

- I Norrköping var det lastsäkringen jag inte riktigt lyckades med så jag har läst på massor. Sen har jag en riktigt bra praktikplats på Eric Ohlssons Åkeri där jag får köra mycket lastbil med släp och backa och så. Det har varit riktigt bra mängdträning inför Yrkes-SM.

Hur ser framtiden ut för Sveriges bästa unga Yrkesförare?

- Bra! Jag tror att det finns goda chanser till jobb (skratt). Jag har redan nu klart med sommarjobb på Eric Ohlsson. Längre fram skulle jag vilja kunna kombinera lantbruket på gården jag är uppvuxen på med lastbilskörning. Det är något av en dröm jag har.

Din skola - Vretagymnasiet fick utmärkelsen Årets Transportskola i höstas och nu har man alltså även en Yrkes-SM-vinnare att vara stolt över. Vad tror du det är med skolan som är så bra?

- Jag tycker att vi har väldigt bra lärare som verkligen ställer upp på eleverna. Det sista året har vi fått köra mycket med olika typer av fordon. Jag har ju såklart kört mycket traktor på gården men lastbil blev det först när jag började på Vretagymnasiet, säger en glad Herman Borring.

Inga tävlingar utan hjälp från sponsorer

TYA har alltså stått som värdar för Yrkesförartävlingen och med hjälp av Volvo Lastvagnar som huvudsponsor kunnat genomföra tävlingen med hypermoderna lastbilar. Toyota Material Handling och EMV-utbildning har även de hjälp till att få till en bra tävling. Besök gärna våra sponsorers webbsidor.

"Ett enda stort multiprao"

Under tre dagar har 59 yrken varit på plats varav 40 var tävlingsyrken. Cirka 400 unga personer har tävlat eller visat upp sina yrken. Det är ett rekord på antal tävlanden i Yrkes-SMs åttaåriga historia. Dessutom har man haft över 21 000 besökare!

-Det här evenemanget är ju Sveriges största när det kommer till yrkesutbildningar. Vi samlade här en stor mängd yrken på ett och samma ställe där vi har tävlat, provat på och visa upp oss. Det blev som ett stort multi-prao, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig för Yrkes-SM.

Visa alla nyheter