Hitachi lanserar egen maskinstyrning

Hitachi lanserar X-modeller med 3Dsystem för GPS-baserad maskinstyrning. (Foto: Hitachi)  

Hitachi lanserar egen maskinstyrning

03 oktober 2018

V.39 presenterade Hitachi den nya maskinmodellen ZX210X-6, som är utrustad med ett nytt maskinstyrningssystem för grävmaskiner. Systemet har utvecklats i samarbete med amerikanska Trimble.

Nyheten släpptes av Hitachis europeiska bolag HCME på ett pressevent vid Hitachis fabrik utanför Amsterdam, där man tillverkar grävmaskiner och hjullastare.

Systemet omfattas av begreppet ”Tomorrow´s Job Site”, som framöver kommer att gälla ett helt paket av nya tjänster och funktioner som kan ingå vid investering i Hitachis entreprenadmaskiner. GPS-baserad maskinstyrning har förkortats till ICT, som står för Intelligent Communication Technologies.

Vad ICT handlar om för tillfället, är alltså att Hitachi nu kan leverera sina X-modeller med maskinstyrningssystem som är framtagna och specialanpassade för Hitachis maskiner. Systemen finns i olika utföranden efter kundens behov och betecknas 3DMG och 3DMC. Båda systemen fabriksmonteras och 3DMC integreras dessutom in i maskinens hydraulik och stödjer föraren genom att sköta aggregatets rörelser utifrån ritningsmodellen

Enligt HCME håller systemet så hög klass och fungerar så exakt att man betecknar det som marknadsledande vad gäller snabbhet, effektivitet och exakthet i arbetet. Jämförelser har gjorts med motsvarande system som utvecklats av konkurrenter, enligt Hitachis uppgifter.

De första X-maskinerna med 3DMC levereras inom kort ut till rentalmarknaden på den europeiska kontinenten. Introduktionen för den svenska marknaden är oklar i dagsläget.

En gissning är dock att Hitachis X-maskiner kan bli ett konkurrenskraftigt alternativ till befintliga system för maskinstyrning. Intressant är också att resultatet av fler utvecklingsprojekt i inom ”Tomorrow’s Job Site” är att vänta. Hitachi arbetar vidare med ytterligare ICT-projekt som kommer att handla om fler autonoma system för entreprenadmaskiner.

Då kan det handla om ICT-funktioner som att maskinerna ska kunna kommunicera med varandra, med informationsöverföring från eller till projektledning, med logistiska funktioner, osv.

– Vi är bara i början av en utveckling där autonoma eller semiautonoma system får allt större betydelse för den här branschen, spådde Jeff Drake, Trimbles affärsområdeschef för maskinstyrning vid eventet i Amsterdam.

HCME:s produktchef Wilbert Blom pekade på fördelarna med att maskinstyrning monteras redan på fabrik.

– Maskinägaren behöver aldrig bekymra sig om placeringen av utrustningen, som är fallet vid eftermontering. Dessutom sitter många av sensorerna skyddade från yttre påverkan, sa han.

Visa alla nyheter