Månadens veteran: Ford Bronco

Månadens veteran: Ford Bronco

26 april 2016

1966 tog Ford upp kampen mot Jeep CJ och International Harvester Scout. Utmanaren hette Bronco och var då en relativt liten och enkel fyrhjulsdriven tvådörrars bil.

Fram- och bakaxlar och bromsar lånades från den fyrhjulsdrivna pickupen F-100 och till en början erbjöds Bronco enbart med en rak sexcylindrig motor. Nästan alla Bronco var fyrhjulsdrivna, men ett mindre antal bakhjulsdrivna tillverkades för olika exportmarknader.

Ford Bronco sålda bra under sitt första år (23 776 bilar). och förblev sedan på andra plats efter Jeep. 1969 kom dock Chevrolet Blazer in på banan. General Motors saknade en plattform för en mindre SUV och Chevrolet Blazer byggdes därför på deras befintliga plattform för de stora pickuperna. Blazer var större, kraftfullare och erbjöd mer lyx, komfort och utrymme. Till Bronco flera olika motoralternativ, men de kunde ändå inte matcha Blazers stora 5,7 liters V8 på 255 hästkrafter

Den nya utformningen av Bronco kom 1977 och den byggdes på en förkortad version av Fords fullsize pickup F100 som den delade många komponenter med. Fronten är t.ex omöjlig att skilja från Fords pickuper som byggdes under dessa år.

1978 års bronco hade en avlyftbar top och fällbara baksäten. Från 1979 kom Ford Bronco som standard med fyrkantiga strålkastare.

Inför 1980 års modell lanserar Ford en helt omarbetat Bronco. Den nya bilen var kortare och tillsammans med en facelift fick den ny drivlina, ny fjädring och en helt ny framvagn. Bronco hade då en 4,9 liters rak sexa som standard, men Ford erbjöd även en 5,75 liters V8. 1984 kom Bronco med elektronisk insprutning.

Samma år kom även Ford Bronco II som var mindre än den vanliga Broncon. Bronco II fanns till och med 1990 års modell.

1996 tillverkades den sista Ford Bronco. Namnet skulle dyka upp igen 2004 som en konceptbil på bilsalongen i New York. Konceptbilen lånade många drag från den första generationen Bronco men steget till produktionsmodell togs aldrig, även om det nu 2016 börjat cirkulera en del rykten på nätet om en återlansering...

© Tidningen INSIKT

Visa alla nyheter