Maskinentreprenörens Teknikpris till SVAB

Maskinentreprenörens Teknikpris till SVAB

04 januari 2018

SVAB får Maskinentreprenörens Teknikpris 2017 för styrsystemet Quantum med redskapsigenkänning. Systemet samlar flera av grävmaskinens styrsystem i ett, och allt hanteras via en app i maskinförarens mobiltelefon. Systemet kan användas oberoende av märke på maskin och tiltrotator. Redskapsigenkänning håller reda på vilket redskap som är anslutet och samtliga mått och inställningar anpassas automatiskt. Dessutom håller systemet koll på var man lagt redskapet.

Så här lyder juryns motivering:
”När antalet system på en grävmaskin blir allt fler, underlättar det förarens vardag att kunna styra fler system i en app i mobilen. Att systemet automatiskt håller reda på vilket redskap som är kopplat, så att rätt mått och flöden ställs in, minskar risken att göra fel. Dessutom kan systemet användas oberoende av märke på maskin och tiltrotator.”

– Vårt utvecklingsteam har jobbat väldigt hårt med det här. Teknikpriset ger en bekräftelse på att dom och företaget jobbar med rätt saker, säger SVAB:s vd Fredrik Eriksson. I Maskinentreprenörens senaste nummer, som kommer ut den 15 december, kan man läsa allt om Teknikpriset 2017. Förutom vinnaren SVAB presenteras även tre finalister som får hedersomnämnanden:

Trimble Earthworks: Halvautomatiskt grävsystem för eftermontage.
Cat 320 och 323: Bandgrävare med många system som standard.
OPS: Lastbegränsande system för grävmaskiner.

För ytterligare information:
Lars-Olof Tandberg, redaktör, tidningen Maskinentreprenören, tfn: 08-762 70 79
Micael Appelgren, chefredaktör, tidningen Maskinentreprenören, tfn: 08-762 70 71

Visa alla nyheter