Nordliga SmartDok vill bli störst också i Sverige

Stefan Nerdal, VD för SmartDok i Sverige

Nordliga SmartDok vill bli störst också i Sverige

02 augusti 2018

Det började som en högskoleuppsats och var egentligen avsett för något annat. Men i dag är SmartDok Norges ledande leverantör av system som enkelt sköter entreprenörens pappersarbete via datorn eller mobilen. Nu växer SmartDok snabbt i Sverige.

– Vi kommer att på Entreprenad Live förklara för intresserade kunder fördelarna med SmartDok. Det är ett komplett system som är specialutvecklat för entreprenadbranschen. Det är enkelt att förstå och hantera, säger Steffen Nerdal, VD för den svenska delen av företaget.

Det var företagets grundare Björn Tore Hagberg som på it-Universitetet skrev en uppsats om ett system som skulle kunna hålla reda på människor vid en räddningsinsats, till exempel av Röda Korset.

Det var en bra teknisk plattform han hade utvecklat och efter universitetet förstod han att systemet passade bra också för entreprenadbranschen. Det var för drygt tio år sedan och på den vägen är det.
– Vi är i dag 25-26 anställda i Norge och 5-6 i Sverige. Systemet har använts av 1 500 företag och 50 000 anställda i Norge och är i dag Skandinaviens vanligaste datarapporteringssystem för bygg- och anläggningsbranschen. 

SmartDok bygger på tio moduler

SmartDok har stora byggföretag som Peab, NCC och Skanska bland sina kunder.
– Vi är naturligtvis större i Norge men de senaste åren har det skett en snabb tillväxt i Sverige. Ett sådan här system säljer man på förtroende och våra svenska kunder som använt systemet i några år har nu börjat berätta för sina kollegor hur nöjda de är – och det är den effekten vi nu börjar märka av.

Företagets huvudkontor ligger i Alta i Norge– nästan så lång norr ut man kan komma i Europa och 60 mil rakt norrut från Luleå.

SmartDok består av tio moduler som ger kontroll över man- och maskintimmar, varuåtgång, service, körjournal, timlistor med mera.
Nu har SmartDok blivit förvärvat av Visma.
– Vi saknar inte konkurrenter. Det finns många bra system på marknaden men vi tycker vårt är bättre. Vi är ett företag som är helt fokuserat på att ta fram det bästa för bygg- och entreprenadmarknaden.
– Att SmartDok nyligen blivit förvärvat av Visma gör att vi är redo att kämpa om att bli störst också i Sverige, säger Steffen Nerdal.

Visa alla nyheter