Ny ovanjordsborr visas på Maskinexpo

Ny ovanjordsborr visas på Maskinexpo

28 april 2016

Skandinaviska Diamantborrfabriken, SDBC AB, lanserar ESD5 för ovanjordsborrning vid prospektering av mineral och malm. Borrmaskinen är baserad på pilotstyrd hydraulik med en enkel och driftsäker konstruktion. ESD5 möter världspubliken på MaskinExpo, som genomförs den 26-28 maj.

Ovanjordsborrmaskinen ESD5 använder kärnborrning – en teknik som ger stora fördelar vid markundersökningar och mineralprospektering. Cylindriska provkärnor borras ut ur berget med hjälp av en ringformad borrkrona.

Varje provkärna kan vara upp till tre meter lång. Kärnorna visar hur olika material är lagrade i berget och är en god vägledning för vidare utvärdering av en geolog.

Ovanjordsborrmaskinen har direkthydraulik och automatisk synkronisering mellan rotationens chuck och rörhållare. Konstruktionen är enkel med få rörliga delar som gör den lätt att underhålla. I standardutrustningen ingår ett manuellt vridbord och en snäckväxel, hydrauliskt vridbord för enkel positionering finns som tillval.

ESD5 kan utrustas med larvband för enkel hantering med en elektrisk drivkälla eller en dieselmotor.

– Vi har erfarenhet av kärnborrning både i Sverige och utomlands, alltifrån Svalbard i sträng kyla till Sydamerikas djungler och med kärnborrning ned till mer än 1 500 meters djup i olika bergsformationer, berättar Krister Larsson, teknisk rådgivare hos SDBC AB, vars kunder huvudsakligen utgörs av svenska gruvföretag och kontraktörer i Skandinavien.

Lanseringen av ESD5 ligger rätt i tiden, konstaterar Krister Larsson.

© Tidningen INSIKT 2016.

Visa alla nyheter