Ny teknik ger dammfri sopning

Ny teknik ger dammfri sopning

17 mars 2016

Redskapstillverkaren Holms Industri lanserar en självupptagande sopmaskin med en ny teknik som gör sopningen dammfri. Holms Dustbuster bygger på ett patenterat system med en vattendimma som binder dammet bakom täta gummidukar.

Dammpartiklar från sopning och renhållning är välkänt problem som på senare år fått stor uppmärksamhet bland annat i Tyskland. De allt strängare miljölagarna i landet har ökat efterfrågan på maskiner som inte bara sprider mindre damm under arbetet utan som också går tystare och effektivare. 

De hårdare kraven på kontinenten gav näring åt en ny idé för ingenjörerna på Holms utvecklingsavdelning i Motala. Resultatet blev en maskin som förändrar arbetsvillkoren för de som jobbar för att hålla vägar och lokaler rena och skapar en bättre miljö för alla. 

Holms Dustbuster bygger på ett patentskyddat system där damm och skräp borstas upp av en sopvals bakom ett gummidraperi. Under arbetet duschas kammaren med en fin vattendimma som binder dammet. Inget damm rörs upp i luften, det enda maskinen lämnar efter sig är en ren och fuktad yta.

- Intresset är enormt nere i Europa och ryktet sprider sig nu även i Sverige. Många av våra kunder har frågor och vill prova maskinen, säger Markus Furhoff, produktplanering på Holms Industri.

– Arbetsmiljön blir i princip dammfri. Dessutom så gör dammreduceringen att lastmaskinerna utsätts för mindre påfrestningar, Niklas Carlsson, sektionstionschef på Ragn-Sells i Östergötland, som är en av de entreprenörer som provkört Dustbuster under en testperiod.

© Tidningen INSIKT 2016.

Länk till Holms

Visa alla nyheter