Nya Cat C2.8 och C3.6: Kompakta motorer från Caterpillar ger ökade prestanda och enklare installation

CAT C3.6 EU steg V med motormonterad avgasrening. Avgasreningen kan även monteras vid sidan av motorn, för flexibel anpassning i maskinen.  

Nya Cat C2.8 och C3.6: Kompakta motorer från Caterpillar ger ökade prestanda och enklare installation

17 januari 2020

Nu introducerar Caterpillar och Zeppelin Power Systems de nya kompakta steg V-dieselmotorerna C2.8 och C3.6 i Sverige. Motorerna som lanseras globalt är kraftfullare än föregångarna och enklare att installera än tidigare.

C2.8 och C3.6 är två 4-cylindriga dieselmotorer i en populär storleksklass som används av maskinbyggare för till exempel skogsmaskiner eller olika redskapsbärare.

Cat C3.6 ersätter den tidigare modellen C3.4B och har en effekt på upp till 134 hk (100 kW) och ger ett vridmoment på 550 Nm vid 1500 rpm. C3.6 uppfyller utsläppsnormerna för EU steg V / U.S. EPA Tier 4 Final nonroad.

Ökat vridmoment med 12 procent

Med sitt kompakta utförande hjälper C3.6 maskintillverkarna att spara betydande installationskostnader för motorer och drivlinor. Tack vare sin storlek och flexibla efterbehandlingslösningar har installationsprocessen förenklats samtidigt som effekten ökat med 5 procent och vridmomentet ökat med 12 procent jämfört med föregångaren.

Respons som från en större motor

– Vi ville skapa motorer med anpassningsbar efterbehandling som gör det möjligt för OEM-tillverkare att minimera installationskostnaderna och samtidigt ge maximal effektivitet, berättar Caterpillars produktmarknadschef Alex Eden.

– Teknik som kontrollerad turboladdning har gjort det möjligt att skapa mindre motorer som ger samma respons som förväntas hos en mycket större produkt. Särskilt imponerande är vridmomentet vid lågt varvtal, vilket är avgörande för maskinens driftscykel, fortsätter han.

Lägre förbrukning

Användare av maskiner som drivs av CAT C3.6-motorer kommer att dra nytta av fördelar som lägre drifts- och ägarkostnader tack vare en total minskad förbrukning av bränsle, inklusive en minskning av Adblue-förbrukningen (DEF) med 6-10%, jämfört med C3.4B.

Passar svenska kunder

– Vi är glada över att de nya motorerna lanseras i Sverige nu under januari. De uppfyller våra kunders höga krav på driftsäkra, kompakta och installationsvänliga motorer. Trots att motorerna blivit mer kompakta har de samtidigt ökat prestandan jämfört med tidigare, berättar Anders Larsson, affärsområdeschef för motorer inom industri, marin och järnväg vid Zeppelin Power Systems som är en del av Zeppelin Sverige AB.

– De nya motorerna omfattas av samma service och support från oss och våra välutbildade tekniker som för alla andra Caterpillar-motorer och maskiner, avslutar han.

Visa alla nyheter