Nytt handhållet hydraulspett från Atlas Copco

Nytt handhållet hydraulspett från Atlas Copco

17 mars 2016

Det nya hudraulspettet – RTEX, har en nyutvecklad driftprincip – konstant tryckkontroll, förbättrad energiöverföring i spettet och en ny mejsel (RHEX-mejseln). Enligt Atlas Copco har den nya mejseln en brytkraft motsvarande ett spett på plus 30 kg, men drar bara hälften så mycket tryckluft och är 25 procent lättare.

Trots att RTEX bara väger 25 kg är brytningsprestandan i klass med den för spett på 30–35 kilo. Det betyder att operatören slipper hantera 5–10 kg extra. Hand-armvibrationsnivån i 3 axlar är under 5 m/s2. Enligt gällande säkerhetsriktlinjer innebär det att operatören kan arbeta upp till åtta gånger längre än med konventionella spett. Förklaringen är den konstanta tryckkammaren ovanpå spettet som fungerar som en tryckluftsupphängning.

– Verktyget är mer kompakt än ett traditionellt spett, vilket gör det lättare att arbeta i trånga utrymmen och ger en mer ergonomisk arbetsställning. Styva handtag och Sofstart-funktion gör det mycket enkelt att reglera kraften hos RTEX, skriver Atlas Copco i ett pressmeddelande.

En av egenskaperna hos RTEX är att det, med bibehållen brytningskapacitet, drar 50 procent mindre tryckluft. Det betyder att man bara behöver en hälften så stor kompressor, eller att två spett kan användas med en kompressor som tidigare bara räckte till ett. 

Allt detta är möjligt tack vare en ny driftprincip uppfunnen av Atlas Copco-ingenjörerna Olof Östensson och Thomas Lilja på Construction Tools Innovation Center i Kalmar.

© Tidningen INSIKT 2016.

Visa alla nyheter