OQ Auto Connection från Steelwrist kopplar säkert på MaskinExpo

Steelwrist OQ Auto Connection.

OQ Auto Connection från Steelwrist kopplar säkert på MaskinExpo

04 maj 2017

Den svenska tiltrotator- och redskapstillverkaren Steelwrist fortsätter att bredda sin produktportfölj. Det sker bland annat med den automatiska oljekopplingen OQ Auto Connection. Två modeller, OQ60-5 och OQ70, visas på årets MaskinExpo, den 18-20 maj. Företaget lanserar även en ny högflödesteknologi för tiltrotatorer.

OQ Auto Connection ingår som en del i Steelwrists strategi att skapa en global standard för automatiska oljekopplingar för grävmaskiner. Den automatiska oljekopplingen är fullt kompatibelt med OilQuick. OQ Auto Connection införs först på snabbfästen, redskapsgrindar, i olika modeller och på Steelwrist tiltrotatorer från X18 och uppåt.

Efterfrågan på automatiska oljekopplingar ökar på alla större marknader. Steelwrist OQ Auto Connection bygger på den senaste utvecklingen av spillfria snabbkopplingar och har ett förbättrat integrerat dammskydd. Ändå är fästena 100 procent kompatibla med "OilQuick1-standarden".

– Vi har fått förfrågningar på helautomatiska oljekopplingar under en längre tid och marknaden förväntar sig att vi ska komma med en lösning. Under de senaste fem åren har vi jämfört alla tillgängliga system och vi har arbetat med flera olika koncept. Vi är därför mycket glada över att äntligen kunna lansera vår OQ-fästen, säger Steelwrists VD, Stefan Stockhaus.

Steelwrist OQ Auto Connection snabbfästen följer den internationellt växande symmetriska standarden, ett killåst system enligt ISO1303:2016. I tillägg till att uppfylla ISO-13013:2016 inkluderar Steelwrist OQ-kopplingar och OQ-tiltrotatorer även den patenterade Front Pin Lock-teknologin, vilket ökar säkerheten.

– Ur ett tekniskt perspektiv är det två saker som är viktigt när man utvecklar automatiska kopplingar. För det första att möjliggöra höga flöden som räcker till alla typer av redskap. För det andra ett bra smutsskydd för att förebygga nedsmutsning samt en kopplingsprocedur som minskar risken för att föroreningar hamnar på kopplingarna, säger Steelwrists CTO, Marcus Nilsson.

Marknadsintroduktionen sker först i Sverige och Norge, initialt med modellerna OQ60-5 och OQ70. Andra varianter, exempelvis OQ65 och OQ70/55, kommer i sista kvartalet 2017. För tiltrotatorer blir OQ-teknologin först tillgänglig på tiltrotatorns överdel, så de kan kopplas till snabbfästet. På tiltrotatorns underdel, det vill säga fästet, kommer OQ-teknologin att släppas senare i år.

– Ett viktigt aspekt har varit att stärka den symmetriska standarden för snabbfästen snarare än att få försvaga standarden genom ytterligare varianter. Grävmaskinsägaren behöver en kostnadseffektivt standardiserad lösning för att enkelt byta arbetsredskap. Vi är mycket nöjda med alla de förbättringar vi har utvecklat på kopplingssidan och att vi tillsammans med OilQuick gemensamt kan arbeta för en global standard, säger Stefan Stockhaus.

Samtidigt lanseras högflödeshydralik i Steelwrist tiltrotatorer. Först ut är alla tiltrotatorer från X18 (12-18 ton grävmaskiner) och uppåt.

– Högflödesteknologin går hand i hand med Steelwrist OQ-tiltrotatorer då det inte är till mycket nytta att ha en fantastisk oljekoppling om om kundens hydraliska arbetarredskap inte får tillräckligt högt flöde, säger Marcus Nilsson.

Leveranser av OQ Auto Connection inleds i juni med ett begränsat antal enheter per månad under 2017. Smygstarten görs för att kunna supporta de första hundra kunderna på bästa möjliga sätt.

För mer information kontakta:
Stefan Stockhaus, CEO
Steelwrist AB
070-998 13 21
stefan.stockhaus@steelwrist.com
www.steelwrist.com

Visa alla nyheter