Quantum Tool Recognition ger intelligens åt redskapen

Quantum Tool Recognition arbetar med trådlösa enheter på redskapen en central kommunikationsenhet i hytten. Mobilappen ger enkelt tillgång till all information.

Quantum Tool Recognition ger intelligens åt redskapen

04 maj 2017

Kraven på effektivitet och produktivitet ökar konstant. Som ett resultat av detta blir både grävmaskiner, verktyg och styrsystem mer intelligenta. Med Quantum Tool Recognition ger en liten, robust och kostnadseffektiv modul intelligens även åt redskapen. SVAB Hydraulik visar det nya systemet på årets MaskinExpo, den 18-20 maj.

Quantum Tool Recognition är ett nytt system för redskapshantering och är en del av SVAB Hydrauliks nya Quantum-plattform. Systemets moduler kommunicerar trådlöst med grävmaskinen och omvärlden, vilket bland annat innebär att grävmaskinen automatisk känner av vilket redskap som sitter monterat.

Förutom batteridrivna trådlösa enheter, som fästs på redskapen, består systemet av Quantum-plattformens centrala kommunikationsenhet, som monteras i hytten. Batterierna beräknas att hålla i upp till fem år.

Quantum-plattformen kan även kommunicera med externa grävsystem såsom Leica, Geosystem och Trimble. Med Tool Recognition behöver föraren inte själv byta till rätt redskap i grävsystemet. Det eliminerar risken för att glömma detta moment och sparar extraarbetet som snabbt uppstår då grävsystemet visar felaktiga mätvärden.

– Målet med detta projekt har varit att utveckla en lösning som är enkel att installera och använda. Det måste vara användarvänligt, kostnadseffektivt och inte ha några abonnemangsavgifter, säger Markus Nilsson, Steelwrist CTO som har varit med och tagit fram systemet Quantum Tool Recongnition.

– Andra kundönskemål som vi har löst med Quantum Tool Recongnition är när många olika redskap används på en arbetsplats och det kommer en ny förare. Den nya föraren vet inte alltid var den tidigare föraren har placerat redskapen då han gått hem för dagen. Nu kan den nya föraren enkelt logga in på Quantum-appen och se var den tidigare förare har placerat redskapen, säger Henrik Risberg, CTO på SVAB.

Systemet kan även ge föraren eller ägaren meddelanden om hur mycket ett redskap har använts och när det är dags att serva det.

Quantum Tool Recongnition kommer att säljas som ett fristående kit och kommer att fungera på alla grävmaskiner, oberoende av övrigt installerade styrsystem. I kombination med SVAB:s tiltrotatorstyrning kommer systemet även automatiskt anpassa inställningarna beroende på vilket redskap som är påkopplat.

Quantum Tool Recognition fälttestas just nu på ett flertal maskiner. Serieleveranser startar under hösten 2017.

För mer information kontakta:
Fredrik Eriksson, CEO
Tel 070-683 19 93
SVAB Hydraulik AB
fredrik.eriksson@svab.se

Visa alla nyheter