Scania har 10 000 uppkopplade lastbilar

Scania har 10 000 uppkopplade lastbilar

02 mars 2016

Sedan den 11 januari i år har Scania 10 000 uppkopplade fordon i sverige. Fördelen med tekniken är att åkerierna kan följa upp och utvärdera driften av fordonen – och därmed sänka kostnader.

För fem år sedan införde Scania uppkoppling som standard på de europeiska marknaderna. I Sverige finns det nu
10 000 uppkopplade fordon, och globalt är antalet uppe i jämna 170 000.

  Intresset ökar i takt med att vi breddar vårt utbud av uppkopplade tjänster, även bland våra busskunder, säger Daniel Boethius, servicemarknadsdirektör vid Scania-Bilar Sverige AB.

Scanias satsning på uppkoppling startade redan i början av 2000-talet, då de första digitala så kallade Fleet Management-tjänsterna lanserades.

Då handlade det om information som hämtades från fordonets elektroniska styrsystem och som användes för att analysera bränsleförbrukning och slitage, som till exempel hur föraren växlat, bromsat och utnyttjat motorns varvtalsområde. Dessa uppgifter låg till grund för tjänsten Förarträning, som senare kompletterades med Förarcoaching och som idag är bärande element i Ecolution by Scania.

Scania har börjat använda uppkoppling för att fjärravläsa fordonsdata och diagnosticera fordonen, vilket minskar stilleståndstiden både vid planerade verkstadsbesök och vid utryckning till fordon som fått driftsavbrott längs vägen.

© Tidningen INSIKT 2016.

Visa alla nyheter