Sverige är först i Europa med nya hjullastaren Cat 986K

Sverige är först i Europa med nya hjullastaren Cat 986K

21 maj 2018

Nu levereras de första hjullastarna Cat 986K i Europa och Sverige är först ut. Hjullastaren är en produktiv bjässe, optimal för bergkrossar och en modern arvtagare till trotjänaren Cat 988F som slutade tillverkas redan 1998. Cat 986K visas på Maskinmässan i Solvalla.

Cat 986K bygger på helt ny teknik och har både styrka, prestanda och effektivitet som den större modellen 988. Maskinen passar särskilt bra för arbete i krossanläggningar och lastning av dumprar.

Hjullastaren är bland annat utrustad med Caterpillars STIC-styrning som med en enda spak kontrollerar körriktning, växelval och styrning. Vid upprepade cykler som repetitiv lastning krävs betydligt färre joystick-rörelser jämfört med en hjullastare utrustad med ratt. Det gör att föraren blir mindre trött och produktionen hålls på topp hela tiden.


Falks Entreprenad tidigt ute
En av de första kunderna i Europa är Torbjörn Falk vid T. Falks Entreprenad AB i Ödeshög som arbetar med krossverksamhet. I företaget finns flera hjullastare och grävmaskiner från Caterpillar.

Varför köpte ni maskinen?
– Jag insåg första gången jag såg Cat 986K att storleken är helt perfekt för vårt arbete med att krossa berg. Jag köpte hjullastaren utan att ha sett maskinen i verkligheten eller provkört den och jag känner mig mycket trygg med den. Den kommer att vara snabbare och smidigare än 988:an och minst lika produktiv.

Vilka förväntningar har du på den?
– Vi har flera hjullastare i företaget som både är mindre och större. Jag tror det kommer vara en väldigt bränsleekonomisk och effektiv maskin. Jag räknar med att få ut mycket ur lastaren.

Hjullastaren Cat 986K visas i Pon Equipments monter V:02 på Svenska Maskinmässan 31 maj – 2 juni.

Visa alla nyheter